Monday, 20 February 2017

Itinerary ke India (Delhi, Agra, Manali, Shimla)

Peta India. Yang bulat merah tempat ktrg pergi.
Masa ktrg nak pergi India bulan November 2016 hari tu, ktrg dah prepare 2 plan:


Plan A: Delhi - Agra - Delhi - Shimla - Manali - Delhi
Plan B: Delhi - Agra - Delhi - Manali -Shimla - Delhi

Disebabkan tiket dari Kalka ke Shimla (route dari Delhi - Shimla) dah habis, ktrg terpaksa ambil plan B.


Tempat yang ktrg pergi: Agra, Delhi, Kalka, Simla, Manali. (Source:Google)

Area dalam Himachal Pradesh yang dilawati: Manali dan Shimla. (Source:Google)
Plan ke India ni bermula apabila ada salah seorang dari ktrg dihantar training ke India. Sebelum balik Malaysia for good, rugi kalau tak melawat one of the world wonder iaitu Taj Mahal. Untuk pengetahuan korang, kat New Delhi dan Agra tak ade apa pun sangat, hanya Taj Mahal yg jadikan India ni tempat yang mesti dikunjungi. Or mungkin untuk sesiapa yg minat bangunan lama macam Red Fort, Qutb Minar, Hamayun's Tomb yg jugak termasuk dalam senarai UNESCO. Tapi kalau untuk yg minat street photography, mungkin sesuai la nak lama2 sikit kat Delhi ni. So untuk ktrg ni, kalau datang India semata2 nak melawat dua tempat ni je rasa macam agak rugi, ditambah dengan harga visa yg mahal. 

Pada mulanya ktrg plan nak ke Kashmir sekali sebab Kashmir terkenal dengan pemandangannya yang cantik dah cuaca yang sejuk, tapi disebabkan kekangan masa dan budget yang tidak mencukupi, ktrg plan ke Himachal Pradesh yang terletak berdekatan sikit dengan Delhi so boleh jimat transportation kalau nak compare dgn Kashmir. Untuk pengetahuan korang, Himachal Pradesh terletak sebelum Kashmir. Jadi cuaca di situ jugak sejuk dan nyaman. Dan terdapat view yang cantik di beberapa tempat, salah satu yang terkenal di Manali. Masa ada salji lagi bertambah cantik view kat situ.

Disebabkan ktrg pergi masa bulan November, tak dapatlah tengok salji tapi suhu kat Manali memang sejuk waktu tu. Disarankan kepada sesiapa yang nak tengok salji tu datang bulan Disember atau Januari. Detail trip 6hari 5malam ktrg ke India ni boleh dibaca dalam post2 sebelum ni. Boleh klik sini. Dalam post ni ktrg akan bagi itinerary asal ktrg kat sana berdasarkan plan B. Tapi banyak yang tak dapat nak buat sebab minggu ktrg pergi tu lah kerajaan India baru bekukan penggunaan 1000 dan 500 rupee. So banyak plan yang cancel sebab masalah duit tu. Apa-apa pun kalau korang nak ke India sekarang jangan risau sebab masalah duit kat sana dah pun selesai. Bawah ni PLAN B:


DAY 1
Flight to Delhi 
Go to taxi counter to go to hotel or take train at metro station
Buy train ticket New Delhi-Agra(return) at Foreign Counter in New Delhi Railway station (open 24hours) for tomorrow morning (12050 Gatimaan Exp*buy at counter is cheaper than online because of tax*
Buy bus ticket Delhi to Manali for tomorrow night (Volvo A/C semisleeper) -Rs1000
Take auto to Hotel Krishna Deluxe -Rs50
Sleep in Delhi
DAY 2 
7.00am: Take auto to H Nizamuddin station. Take 8am train to agra
11am: Take taxi to Taj Mahal -RS750(return)
Places visit after Taj Mahal:
Baby Taj (Rs110)
Agra Fort (Rs300)
Lunch at Akbar Restaurant (near Agra Fort) 
5.50pm: Train Agra Cant.-H.Nizamudin Railway station 
7.30pm: Arrived. Take auto to hotel. Take handluggage from hotel.
8.30pm: Take metro to Jhandewalan station
9.15pm: Bus to Manali (13hours)   *take late bus, if can after 10pm because we almost missed the bus*
Sleep in bus
DAY 3
11.55am: Arrived at Manali. Take auto to hotel
Check in Hotel Vintage
2.00pm: Walk around Mall Road. Lunch at vegetarian Punjab restaurant
Buy Rohtang pass trip packge for tomorrow morning in Manali Mall Road (next to HPTDC Kunzum Hotel) *better book taxi than bus for group of 4. If solo traveller, bus is the cheapest way*
Sleep in Manali

DAY 4 
7.00am: Breakfast in hotel
7.30am: Rohtang pass trip.  
4.00pm: Book taxi to Simla for tomorrow morning -Rs3500
Sleep in Manali
DAY 5 
7.30am: Taxi to Simla +sightseeing (7hours)
3.00pm: Arrived Simla.
Lunch. Walk around Mall Road & Ridge (panoramic view of valley)
4.55pm: Ride Toy train (Rail Motor) from Simla to Kalka (5hours)
11.55pm: Train Kalka to Delhi (Kalka Mail) (6.5hours)
Sleep in train
DAY 6 
6.30am: Arrived Old Delhi
Take metro to New Delhi railway station
Check in Budget Hotel around Paharganj Road area -Rs1700
3.00pm: Buy souvenir around hotel
Lunch at Restaurant nearby hotel
7pm:Take auto to New Delhi metro. Take Airport Express line metro to airport
11pm:Flight to Malaysia

Total cost =Rs8000 (exclude flight ticket)  =MYR500/pax

       Bawah ni ktrg bagi plan A, iaitu plan pertama yang ktrg rancang tapi tak dapat sebab tiket pagi dari Kalka ke Simla dah habis. Ktrg recommend plan ni sebab nak naik toy train dari Kalka ke Simla memang elok belah pagi, nampak view yang cantik, tapi kena pastikan tiket train ke Simla dibeli online awal2. Lagipun dengan plan A ni kita akan ada masa untuk jalan2 di kawasan Shimla sebab bermalam kat situ dan tak terkejar-kejar. Bawah ni PLAN A:

DAY 1 
Flight to Delhi 
Go to taxi counter to go to hotel or take train at metro station to go to New Delhi Railway station
Buy train ticket New Delhi-Agra(return) at Foreign Counter in New Delhi station (open 24hours) for tomorrow morning (12050 Gatimaan Exp)  *buy at counter is cheaper than online because of tax*
Buy train ticket Old Delhi-Kalka (12311 Howrah Mail) for tomorrow night *buy online before fly to avoid disruption plan*
Buy Toy train ticket Kalka-Simla (52451 Shivalik Deluxe) *buy online before fly*
Take auto to Hotel Krishna Deluxe / Stay Well Dx (both hotels close to New Delhi Railway station)
Sleep in Delhi
DAY 2
7.00am: Take auto to H Nizamuddin station. Take 8am train to agra
11am: Take auto to Taj Mahal (Rs200)
Places visit after Taj Mahal:
Baby Taj (Rs110)
Agra Fort (Rs300)
Lunch at Akbar Restaurant (near Agra Fort)
5.00pm: Take auto to train station (Rs200)
5.50pm: Train Agra Cant.-H.Nizamudin Railway station 
7.30pm: Arrived. Take auto to hotel. Take handluggage from hotel
8.30pm: Take metro to Old Delhi station
9.25pm: Train to Kalka (7hours)
                 - Sleep in train
DAY 3
4.30am: Arrived Kalka
5.30am: Train to Simla (5hours)
10.15am: Arrived Simla. Take auto to city centre(3km)
Check in Hotel and rest
1pm: Walk around Mall Road & Ridge (panoramic view of valley). Christ church (beautiful neogothic architecture), scandal point, lakkar bazar.
Book taxi to Manali for tomorrow morning at Mall Road (small car: Rs4500)
Sleep in Simla
DAY 4 
7am: Taxi to Manali + sightseeing (9hours)
Places need to visit
                        Solang valley (8km from city)
4pm: Arrived Manali by taxi
Check in Hotel
Buy bus ticket to New Delhi for tomorrow evening and book taxi to Rohtang pass for tomorrow morning
Sleep in Manali
DAY 5
7am: Go to Rohtang pass (*Tuesday Rohtang pass close*)
4pm: Bus to New Delhi (15hours)
Sleep in bus
DAY 6 
7am: Arrived Delhi by direct bus from Manali
Rest in budget hotel
3pm: Buy souvenir around hotel (street market area Paharganj)
7pm:Take Airport Express line metro to airport
11pm:Flight to Malaysia


6 comments:

  1. Salam.. saya plan nak ke darjeeling lpas tu varanasi dan delhi. Berbaloi x if ke shimla and manali sekali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, thanks sebab singgah sini =) Bg ktrg, agak berbaloi jugak kalau ke Shimla & Manali tu sebab ade view mountain tapi kena pastikan masa nak ke sana tu bukan time monsun. Transport pun ok tak leceh sangat.

      Delete
  2. nice article and post, several budget hotel are available in Agra but which one is best with comfortable accommodation and unbeatable price.
    Budget Hotels In Agra

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing this piece of Information about this awesome place. This is the best itinerary of these golden triangle cities.
    budget hotels in Agra

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Thanks sebab singgah sini =)
      Ticket bas yg ktrg naik lebih kurang 900 rupee lebih. Tp ade je lagi bus yg lagi murah dalam 800 rupee.. kene pandai cari kat sana.

      Delete